Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як уникнути отруєнь кавунами та динями?

Дата: 09.07.2024 10:49
Кількість переглядів: 100

      На ринках та в магазинах Шепетівщини вже з’явилися перші дині та кавуни. Тоді як природній період їх дозрівання – це кінець серпня–початок вересня.

    Звичайно, дуже хочеться поласувати соковитим кавуном чи динею. Безперечно, вони дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять в своєму складі вітаміни А, С, В1, ВЗ, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза (профілактика залізодефіцитної анемії). При дисбактеріозі кавун нормалізує мікрофлору кишечнику і виводить із організму токсини, також має сечогінну і жовчогінну дії. Проте, користь принесуть нашому організму лише стиглі плоди, які споживаються у період свого повного дозрівання. Вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів або внаслідок перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для їх швидкого дозрівання та захисту від шкідників.

   За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, допустима денна норма нітратів для дорослого – 3,7 міліграма на кілограм. Тобто 259 міліграми для тих, хто має вагу у 70 кілограмів. Тож отруєння нітратами у дорослих – рідкісне явище, інша справа – діти. Через невелику масу тіла вони можуть отримати шкідливу дозу. Але, для того, щоб отруїтися, наприклад, динею з концентрацією нітратів в 400 міліграмів на 100 грамів, потрібно вжити не менше ніж півкілограма плоду.

    Відповідно до Державних гігієнічних правил і норм,  максимальний рівень нітратів у кавунах становить 60 мг/кг; у дині – 90 мг/кг. Але з власного досвіду (як покупця) можу сказати, що не всі продавці даної продукції сумлінно відносяться до своєї роботи. В багатьох точках продажу (особливо це стосується місць стихійної торгівлі) відсутні документи, що засвідчують безпечність кавунів та динь щодо вмісту нітратів. Також нагадаю, що санітарно-гігієнічна лабораторія Шепетівського районного відділу ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України» може проводити дослідження на визначення вмісту нітратів в овочах та фруктах.

         Тож щоб уникнути неприємностей внаслідок вживання кавунів та динь, варто дотримуватися кількох рекомендацій:

- споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень;

- купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках, але ні в якому разі не на узбіччі траси чи стихійному ринку чи при торгівлі з землі, адже саме тут можуть реалізовувати ті баштанні, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;

- запитувати у продавця щодо наявності документу, в якому вказано фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;

- вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик повинен бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все саме корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями - це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда;

- ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;

- перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;

- не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;

- не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше,  особливо це стосується дітей;

-зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.

            Дотримуючись цих простих, але водночас важливих рекомендацій, Ви  зменшите ризики отруєння і, можливо, убережете себе та близьких від потрапляння на лікарняне ліжко.

 

 

 

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження) та профілактики неінфекційних

хвороб Шепетівського районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»                         Іван МАТВІЙЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь