Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ранні овочі - вітамінний коктейль чи суміш нітратів та пестицидів?

Дата: 10.04.2024 14:06
Кількість переглядів: 52

З настанням весни на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої та фруктової продукції. Проте перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».

Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, зокрема і про рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товаро-транспортні накладні.

Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, у результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди. Нітрати схильні перетворюватися у нітрити, солі азотистої кислоти, зокрема останні є неймовірно шкідливими. Нітрати – особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування. Допустима добова доза (ДДД) нітратів для дорослої людини встановлена на рівні 5 мг/кг/добу, а для дітей раннього віку – 2,5 мг/кг/добу.

ДДД для дітей молодших вікових груп: для новонароджених дітей – 9,45 мг/добу, дітей 6-12 місяців – 45 мг/добу, дітей 1-3 років – 56,88 мг/добу, дітей 4-6 років – 141,25 мг/добу. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, водно-нітратну метгемоглобінемію у дітей, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку.

Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм людини може вивести протягом короткого часу, але перенасичення ними призводить до важких форм отруєнь. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.


Якою є допустима норма нітратів?

Залежно від умов вирощування, в огірках допустима норма нітратів – 150-300 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000 мг/кг, у помідорах – 150 мг/кг, в зеленій цибулі – до 800 мг/кг, в ранній капусті – до 900 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.

Які овочі найбезпечніші?

Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.
А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.


Як вибрати найменш шкідливий продукт?

  • купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;
  • не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;
  • купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;
  • під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.

Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах?

Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті.

Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:

  • перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;
  • очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;
  • нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;
  • перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;
  • піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;
  • приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;
  • нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

Шепетівський районний відділ ДУ "Хмельницький ОЦКПХ МОЗ" також надає послуги щодо визначення концентрації нітратів у овочах та фруктах, тому якщо Ви хочете провести вищевказані дослідження, можете звертатися до нашої установи за адресою м. Шепетівка, вул. Захисників України, 70.


Бережіть себе, своїх дітей та рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь