Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує:

Дата: 13.12.2023 13:07
Кількість переглядів: 182

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ В НОВОРІЧНІ СВЯТА

    Звичайно, жоден святковий стіл не обходиться без традиційного олів’є, але майонези і кетчупи можна замінити на домашні соуси, вони теж досить жирні і поживні, проте, без хімії. Експерти рекомендують не ставити на стіл копченості та консерви всіх видів, жирні ковбасні і м’ясні нарізки.

    Починати святкову трапезу слід з салатів зі свіжих овочів або фруктів, приправлених олією, низькокалорійними підливками, йогуртом, соком лимона або граната. Вони легко засвоюються, багаті на вітаміни, мінеральні речовини і ферменти, які допоможуть переварити такі страви.

    Овочі містять багато клітковини і надовго подарують відчуття ситості. Якщо м’ясо, то воно повинно бути приготованим в духовці, але найкраще віддати перевагу рибі і курці. Якщо ви збираєтеся на святкову вечерю в гості, постарайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири і білки в купу, наприклад, м’ясо краще їсти з зеленню і овочами, а картоплю залишити на наступний раз.

    Різні торти, кекси і тістечка є ще одним приводом бити тривогу. Вся справа у великій кількості жиру і цукру в тісті, що гарантує їх високу калорійність. А ось бісквіти і листкові вироби в цьому плані менш шкідливі і більше підходять для застілля.

   В процесі застілля пийте повільно і робіть якомога більше інтервалів: випивайте по 30-50 мл міцного напою як мінімум через півгодини після попереднього прийому. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти тільки певну кількість алкоголю. Це 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, протягом півгодини.

Поради:

  • Почніть застілля з салатів і закусок (наприклад, з оселедця під шубою і вінегрету).
  • Не пийте алкоголь на порожній шлунок.
  • Після салатів можна перейти до других страв – холодцю, м'яса з гарнірами і тощо.
  • Їжте невеликими порціями і з перервами на прогулянки.
  • На наступний день не снідайте вчорашніми стравами. Краще поїсти юшки, легку зупу, оговтатися, а вже потім доїдати залишки.

   Медики пропонують не сідати за святковий стіл з почуттям голоду. Слід трохи перекусити фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями. Цей перекус дає легке насичення і допоможе уникнути переїдання.

Бажаємо вам бути уважними і будьте обережні, щоб не захворіти.

З наступаючим Вас! Ваших близьких і родичів! Ваших друзів і знайомих! Зі святом!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь