Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шепетівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує - ОСНОВНІ САНІТАРНО – ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО РОБОТИ ПЕРУКАРЕНЬ

Дата: 17.04.2023 12:57
Кількість переглядів: 159

           Салони краси та перукарні надають велику кількість послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але безпечні для здоров’я. Не можна сказати, що відвідування перукарні чи салону краси обернеться для Вас яким - небудь захворюванням, проте треба бути дуже обережними.

      У манікюрному кабінеті, де тепло і волого, підвищується ризик зараження на грибкові захворювання, бо будь-які механічні пошкодження нігтьової пластини або шкіри – це фактор ризику «підчепити» не тільки грибок нігтів, а ще найнебезпечнішу інфекцію – стафілокок, яка має плачевні наслідки – гнійники, менінгіт, запалення легень, сепсис. А найстрашніше, що через травми шкіри в організм можуть проникнути такі інфекції, як гепатит В і С, ВІЛ, венеричні захворювання. 

          Майстру необхідно обовязково памятати, що на великий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не заразитись самому і не заразити відвідувачів необхідно суворо дотримуватись запобіжних заходів, регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання. Для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо -  а так роблять більшість працівників салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації. Спочатку дезінфекція-  знезаражування дезінфектантами, що мають позитивний висновок державної санітарно- гігієнічної експертизи. Наступний етап – механічна очистка: промивання за допомогою спеціальної щітки під проточною водою. І насамкінець – стерилізація. Для проведення стерилізаційної обробки в перукарнях допускаються стерилізатори, які працюють за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації. Допускається використання стерилізаторів, що мають сертифікат відповідності і дозволені до застосування Міністерством охорони здоров’я України. Стерилізація проводиться згідно з інструкцією по використанню, затвердженою МОЗ України. Візуально неможливо оцінити роботу стерилізаторів, їх ефективність можна лише підтвердити лабораторними дослідженнями в акредитованих лабораторіях. Нагадуємо, що відповідальність за дотримання вимог санітарно- протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень та салонів краси.

  Треба відмітити, що на сьогоднішній день збільшується кількість захворювань  на коронавірусну хворобу COVID-19, так як нестійкі погодні умови є ідеальним середовищем для поширення вірусів. Заразитись на  COVID-19 можна будь-де, особливо в місцях скупчення людей, тому салони краси не являються винятком. Відповідно до Постанови Головного державного санітарного лікаря України про тимчасові рекомендації дотримання протиепідемічних заходів в перукарнях та салонах краси, між місцями надання послуг потрібно забезпечити дистанцію не менше, ніж 1,5 метри, з урахуванням розміщення клієнта за різних умов (сидячи, лежачи тощо);  працівники перукарень та салонів краси повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор (без клапану) та одноразові рукавички (ЗІЗ);  після кожного зняття ЗІЗ та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом;  адміністрація перукарні або салону краси повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання ЗІЗ, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням цих правил;  після кожного клієнта проводиться дезінфекція та поточне прибирання поверхонь, до яких торкаються клієнти (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць тощо), очищення/стерилізація інструментів багаторазового використання.

           З ціллю профілактики та безпеки Вашого здоровя, радимо при відвідуванні салонів краси  звертати увагу на якість та безпеку обслуговування. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь