Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Харчування дітей у дитсадку Які продукти харчування та страви заборонені в закладах дошкільної освіти

Дата: 13.03.2023 11:14
Кількість переглядів: 131

Фото без описуДіти – це наше майбутнє, тому піклування та турбота про їх здоров’я має дуже важливу роль для батьків та держави. Гарне самопочуття дитини  в цілому залежить від того, які продукти харчування дитина споживає на протязі дня, тому раціональний режим харчування та  збалансований раціон, є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань.

Аби забезпечити збалансований  раціон, передовсім  варто врахувати, які продукти та страви заборонено вживати дітям дошкільного віку.

У закладах дошкільної освіти, харчування дітей здійснюють згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджених наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227, Постановою КМУ від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Керуючись нормативними документами, відокремимо продукти, які не можна вживати:

  • взагалі;
  • у певний період року;
  • у разі захворювань.

Абсолютно заборонені продукти харчування це недоброякісні або сумнівної якості, термін придатності яких закінчується або вже закінчився, тому треба ретельно перевіряти терміни реалізації і умови зберігання продуктів. Забороняється  використовувати продукти, які містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку та консерванти.

З метою профілактики інфекційних хвороб та неінфекційних захворювань нагадуємо Вам список продуктів та страв, які заборонено замовляти, приймати та використовувати у закладах дошкільної освіти:

1. м'ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, свинина жирна, сардельки, сосиски, варені ковбаси  нижчі 1-го гатунку;

2. річкова та копчена риба;

3. гриби, перець;

4. соуси, майонез, оцет;

5. газовані напої, квас, натуральна кава, напої і соки непромислового виготовлення;

6. кремові вироби, кисле молоко («самоквас»), пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння, сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні, сир кисломолочний, який має жирність нижчу 9 % і вищу ніж 18 %, сметана без термічної обробки та яка має жирність нижчу ніж 15 % та вищу ніж 20 % ;

7. консерви, що містять олію, томат, оцет;

8. вироби у фритюрі, наприклад чіпси та вироби швидкого приготування;

9. холодці, м’ясні і рибні салати, паштети, тельці, форшмак;

10. макарони «по флотські», млинці  з сиром м’яким або м’ясом;

11. морси, страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва.

        

             Для частування дітей у свята, наприклад дні народження, використовуйте тільки ті продукти харчування, які приготовлені у дитячому закладі, або  принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва). З метою попередження  захворюваності на  гострі кишкові інфекції  та харчові отруєння, суворо забороняється приносити  у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво,  у тому числі солодкі газові напої, тощо.

Аби запобігти певним захворюванням, враховуйте пору року під час складання меню. Сезонні заборони на страви, такі як :салати із свіжих овочів вражаю минулого року забороняється  з 1 березня,  так як вживання таких салатів може викликати захворювання на псевдотуберкульоз, тому перед вживанням обов’язково треба зробити термічну обробку овочів минулого року. Для профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з 15 квітня до 15 жовтня заборонено готувати вінегрет. Упродовж холодного періоду року вінегрет дозволяється готувати лише на обід та вечерю, що виключає можливість варіння овочів на наступний день. Салати і вінегрети необхідно готувати з дотриманням санітарних норм, заправляти безпосередньо перед подачею.

Щодо організації дієтичного харчування. Дітям, які часто хворіють, мають хронічні захворювання та надлишкову масу тіла й ожиріння, заборонено споживати продукти, що не передбачені : дієтами № 5, що може бути використана як основа для дієт № 7 (з обмеженим споживанням солі) і № 8, відповідно до Інструкції з організації харчування  дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджених наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227. Зауважте! Дієтичне харчування призначає лікар ЗДО (лікар відповідного профілю закладу охорони здоров’я).

Лікар і медична сестра повинні проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо характеру дієти і надавати рекомендації з харчування вдома, дотримання режиму харчування у вихідні і святкові дні.  

   Дотримання та виконання  санітарних норм щодо організації  харчуванння дітей -  запорука успішного формування здорового молодого покоління.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь