Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шепетівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує:

Дата: 01.08.2022 14:10
Кількість переглядів: 919

Вода – це життя, а чиста вода - основа здоровя

Вода питнахарчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.  

   Згідно з державним стандартом питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:

  •  бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та  личинок гельмінтів, тощо.

  • мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей (дослідженнями підтверджений зв'язок хімічного складу питної води  із захворюваністю населення на серцево - судинні хвороби, жовчнокам’яну та сечокам’яну хвороби, карієс зубів, та ін.);

  • мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

     Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому  що  не завжди  джерельна, колодязна вода  на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть дощі, грунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком  до трьох років, при  приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами, що призводить до захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію.

        З метою застереження та попередження поширення захворювань, пов’язаних із вживанням неякісної питної води  рекомендовано:

      Використовувати  для споживання воду із джерел  централізованого водопостачання лише гарантованої якості, а для харчування дітей віком до 3-х років бутильовану воду, яка має позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи;

      Проводити своєчасне очищення  та дезінфекцію криниць та колодязів, утримувати їх у належному санітарно - технічному стані, а саме забезпечити наявність:
– глиняного замка навколо, глибиною 2 м. та шириною 1 м.;
– відмостки з кам’яним або цегляним мощенням у радіусі 2м. з нахилом 0,1 м.;
– встановити огорожу у радіусі 2 м. для обмеження доступу тварин та птахів;
– встановити щільне накриття криниць та колодязів, з метою унеможливлення потрапляння атмосферних опадів, листя, гілок дерев та інших предметів;

       Можливі джерела забруднення  (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива та надвірні вбиральні) розміщувати на відстані не менше 20 метрів від джерел водопостачання.

       З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні й органічні добрива;

       Проводити періодичний лабораторний контроль якості та безпечності води питної централізованого та нецентралізованого водопостачання згідно вимогам санітарного  законодавства.

 

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь