Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щеплення домашніх тварин – єдиний     надійний метод боротьби зі сказом

Дата: 04.05.2022 08:58
Кількість переглядів: 289

   28 квітня 2022 року в с. Хутір Шепетівського району в одному із дворогосподарств захворіла собака з явними ознаками сказу, при цьому нанесла покус дитині. Результат лабораторного дослідження Хмельницької регіональної державної лабораторії – позитивний.

      Людина є частиною оточуючої її природи і навіть хвороби з тваринами часто у неї одні й ті ж. Наприклад, сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу чи подряпини зараженою твариною та протікає з важким ураженням нервової системи і якщо своєчасно не прийняти необхідних заходів закінчується, як правило, смертельним результатом.

      Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину, навіть їжачок чи нешкідливий хом'ячок. Сказ не можна назвати поширеним захворюванням. Воно виникає спонтанно в будь-якій точці землі і як розгоріле вогнище починає перетворюватися на пожежу. Буває, що це пояснюється зростанням популяції якої-небудь тварини - носія сказу.

      Основне джерело сказу все-таки дикі тварини (лисиці, єнотовидні собаки, їжаки та ін.), проте, домашні тварини (кішки і собаки) також відіграють велику роль у поширенні сказу. Захворівши на сказ, дикі тварини втрачають інстинктивну обережність і підходять до людей. На жаль, не замислюючись про небезпеку, чому лісові мешканці ведуть себе як ручні домашні, люди беруть їх на руки, годують, гладять. У групі ризику, переважно, діти.

      Зараження, відбувається при попаданні вірусу сказу в організм людини через слину хворих тварин при укусах, подряпинах, слизову оболонку очей, рота, носа. Вірус через пошкодження на шкірі може потрапити в організм людини навіть при контакті з яким-небудь предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини (рясне слиновиділення - початкова ознака сказу!).

Саме тому, навіть якщо вас укусила або подряпала абсолютно здорова на вигляд тварина, потрібно йти до лікаря.

      Якщо на вас напала домашня тварина, то потрібно її ізолювати (закрити). Після чого негайно звернутися в найближчий травматологічний пункт. Потім зателефонувати у державну лікарню ветеринарної медицини.

 

 

 

Тварину залишають в живих, оскільки ветеринари протягом 10 днів спостерігають за поведінкою тварини щоб перевірити, чи хворіє вона на сказ. Якщо виявиться, що вона просто агресивна можна уникнути лікування.

 

 

Якщо вас вкусила собака, яка гуляла з господарем, то потрібно обов’язково взяти контакти господаря. або дайте йому свої. Якщо його вихованець захворів, він зрозуміє це не пізніше, ніж через 10 днів.

На жаль, зазвичай агресію виявляють бездомні собаки. Простежити за ними просто неможливо.

      У випадку, коли на вас напала дика тварина (найчастіше – під час полювання), то в такому випадку тварину дійсно краще вбити. При цьому, труп потрібно відвезти ветеринарам для проведення досліджень.

     Сказ – невиліковна хвороба, від якої кожні 10 хвилин в світі гине одна людина. Сказу можна уникнути, але тільки в тому випадку, якщо вчасно (до появи перших симптомів) провести лікувально-профілактичну вакцинацію.Крім того, в обов'язковому порядку щеплюються люди, що мають професійну необхідність працювати з тваринами - мисливці, ветеринари, собаколови.

 

Як потрібно діяти при укусі твариною:

    

     Якщо відбулося ослинення шкіри чи слизових оболонок, або укус чи подряпина твариною, навіть зовні здоровою, а тим більше бродячою, безпритульною чи дикою, або якщо є підозра, що вона хвора на сказ, необхідно:

• поранену поверхню ретельно промити водою з милом (чи детергентом) інтенсивно намилюючи протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани промити струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Обробити краї рани антисептиком, але не припікати та не оброблювати 70 %-вим етиловим спиртом чи 5 %-вим розчином йоду.

• накладають на рану стерильну пов'язку;

• в найкоротший термін звернутися до найближчого медичного закладу.

• якщо є підозра захворювання домашніх тварин, звертайтеся до найближчої ветеринарної лікарні вашої зони обслуговування.

 

Важливо пам'ятати!

Своєчасна і регулярна вакцинація тварин - головний профілактичний захід боротьби зі сказом!

 

                                      Головний спеціаліст Шепетівського управління ГУ ДПСС

  в Хмельницькій області В.Савіцький


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь