Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шепетівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує: ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ В НОВОРІЧНІ СВЯТА

Дата: 28.12.2021 15:58
Кількість переглядів: 559

Фото без описуЗвичайно, жоден святковий стіл не обходиться без традиційного олів’є, але майонези і кетчупи можна замінити на домашні соуси, вони теж досить жирні і поживні, проте, без хімії. Експерти рекомендують не ставити на стіл копченості та консерви всіх видів, жирні ковбасні і м’ясні нарізки.

    Починати святкову трапезу слід з салатів зі свіжих овочів або фруктів, приправлених олією, низькокалорійними підливками, йогуртом, соком лимона або граната. Вони легко засвоюються, багаті на вітаміни, мінеральні речовини і ферменти, які допоможуть переварити такі страви.

    Овочі містять багато клітковини і надовго подарують відчуття ситості. Якщо м’ясо, то воно повинно бути приготованим в духовці, але найкраще віддати перевагу рибі і курці. Якщо ви збираєтеся на святкову вечерю в гості, постарайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири і білки в купу, наприклад, м’ясо краще їсти з зеленню і овочами, а картоплю залишити на наступний раз.

    Різні торти, кекси і тістечка є ще одним приводом бити тривогу. Вся справа у великій кількості жиру і цукру в тісті, що гарантує їх високу калорійність. А ось бісквіти і листкові вироби в цьому плані менш шкідливі і більше підходять для застілля.

   В процесі застілля пийте повільно і робіть якомога більше інтервалів: випивайте по 30-50 мл міцного напою як мінімум через півгодини після попереднього прийому. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти тільки певну кількість алкоголю. Це 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, протягом півгодини.

Поради:

  • Почніть застілля з салатів і закусок (наприклад, з оселедця під шубою і вінегрету).
  • Не пийте алкоголь на порожній шлунок.
  • Після салатів можна перейти до других страв – холодцю, м'яса з гарнірами і тощо.
  • Їжте невеликими порціями і з перервами на прогулянки.
  • На наступний день не снідайте вчорашніми стравами. Краще поїсти юшки, легку зупу, оговтатися, а вже потім доїдати залишки.

   Медики пропонують не сідати за святковий стіл з почуттям голоду. Слід трохи перекусити фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями. Цей перекус дає легке насичення і допоможе уникнути переїдання.

Бажаємо вам бути уважними і будьте обережні, щоб не захворіти.

З наступаючим Вас! Ваших друзів і знайомих! Ваших близьких і родичів! Зі святом!

 

Провідний фахівець відділу

державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Ольга  РАЦИНСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь