Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ПРОЄКТІВ РІШЕННЬ ПРО ОПТИМІЗАЦІЮ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (станом на 09.12.2022)

Дата: 09.12.2021 08:22
Кількість переглядів: 1052

 Сьогодні на території Ленковецької сільської ради функціонує 6 закладів загальної середньої освіти, з них:

  • ліцеї – 4 (Мокіївський ліцей, Чотирбоцький ліцей, Ленковецький ліцей, Коськівський ліцей)  ;
  • гімназія – 1(Вербовецька гімназія);
  • початкова школа – 1 (Старобейзимівська початкова школа) .

В закладах навчається 577 учнів. Всього класів – 51, з них :

  • до 5 учнів – 7 класів (індивідуальне навчання);
  • менше 12 учнів - 26 класів.

Середня наповнюваність класів становить :

  • Коськівський ліцей – 8,7 учнів;
  • Ленковецький ліцей -14,5 учнів;
  • Мокіївський ліцей - 12,5 учнів;
  • Чотирбоцький ліцей -10,6 учнів;
  • Вербівецька гімназія -10,2 учнів;
  • Старобейзимівська початкова школа - 4 учня.

      Великою проблемою територіальної громади є малокомплектність закладів освіти (2 із 6, що становить 33%).

Відсутні  окремі класи в сільських закладах освіти в селах: Старі Бейзими – 2 класи із 4, Вербівці – 3 класи  із 6.

   Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними закладами (у перерахунку на одного учня). Пункт 28 Порядку  складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ  від 28.02.2002 №228, встановлює, що витрати на утримання установи повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Надмірні витрати на утримання ЗЗСО позбавляють  можливості інвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг.

   Створення єдиної територіальної громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

          Ленковецька сільська  рада працює відповідно до Закону України  “Про місцеве самоврядування в Україні”, пунктом 30 статті 26 якого передбачено, що реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Відповідно до статті 32 Закону України “Про повну загальну середню освіту” Ленковецькою сільською радою оголошується громадське обговорення проектів рішень щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти.

Мета: врахування думки жителів Ленковецької територіальної громади при прийнятті рішень щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти.

   Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення щодо оптимізації освітньої мережі , а саме:

  •  
  • Про зміну статусу (зміну типу), зміну найменування Мокіївського ліцею Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області у Мокіївську гімназію Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області ;
  • Про зміну статусу (зміну типу), зміну найменування Чотирбоцького ліцею Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області у Чотирбоцьку гімназію Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області ;
  • Про зміну статусу(зміну типу), зміну найменування Коськівського ліцею Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області у Коськівську  гімназію Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області ;
  • Про припинення юридичної особи – Старобейзимська початкова школа Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області шляхом ліквідації.

           Оптимізація мережі закладів освіти Ленковецької сільської ради – це процес удосконалення структури закладів освіти та форм організації освіти в сільській  територіальній громаді на основі врахування потреб і особливостей територіальної громади з метою створення при наявному обсязі ресурсів максимально сприятливих умов для навчання і виховання школярів.

Основною метою оптимізації освітньої мережі Ленковецької сільської ради є:

  • створення необхідних умов для реалізації конституційного права громадян на освіту, безоплатного забезпечення кожній молодій людині повної загальної середньої освіти відповідно до вимого Державного стандарту;

Оптимізація має вирішити важливі соціально-освітні завдання:

  • підвищення якості освіти і економічної ефективності функціонування закладів освіти;
  • покращення доступу дітей і молоді незалежно від місця проживання до якісної освіти;
  • урізноманітнення форм організації освіти й виховання;
  • забезпечення варіативності освітніх послуг з урахуванням індивідуальних запитів учнів, зокрема осіб з особливими освітніми потребами, обдарованої молоді;
  • забезпечення концентрації й ефективного використання матеріальних, кадрових та фінансових ресурсів регіону для підвищення ефективності освітнього процесу.

 Процес оптимізації освітньої мережі враховує демографічну ситуацію, прогнозування дитячих контингентів, соціально-економічні умови громади і розглядається в комплексі вибору різних типів закладів і форм організації освітнього процесу: опорна школа, школа відповідного типу, екстернат, індивідуальна, дистанційна форма навчання тощо. У разі відсутності можливості забезпечити функціонування закладу освіти у населеному пункті з малою кількістю дитячого контингенту, відділ освіти Ленковецької сільської ради планує забезпечити гарантований підвіз здобувачів освіти до функціонуючих закладів освіти.

   Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб  учнів та вихованців. Рішення, прийнятті Ленковецькою сільською радою щодо оптимізації закладів освіти, поширюватимуть свою дію для всіх учасників освітнього процесу.

   До участі в обговоренні оптимізації закладів освіти Ленковецької сільської ради запрошуються всі мешканці Ленковецької сільської  ради.

Відповідальна за проведення  громадського обговорення – начальник  відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Чернушич Алла Володимирівна.

Строк, місце, час проведення  громадського обговорення. Громадське обговорення відбудеться в  режимі онлайн (за умов карантинних обмежень) з 09.12.2021 по 09.12.2022 року.

Свої зауваження та пропозиції просимо надсилати з 09.12.2021 по 09.12.2022 на поштову адресу: вул. Коськовецька, 55 с. Ленківці Шепетівського району Хмельницької області та електронну адресу: lenkovecka.osvita@gmail.com .

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

Термін і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення  громадського  обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Ленковецької сільської  ради.

 

 

              Сільській голова                           Юрій КРИВОРЧУК


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь