Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лептоспіроз  — гостра інфекційна природно-осередкова хвороба

Дата: 14.07.2021 17:00
Кількість переглядів: 2471

Лептоспіроз  — гостра інфекційна природно-осередкова хвороба з групи бактеріальних зоонозів, що спричиняється різними штамами лептоспір, характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, болем у м’язах, запаленням слизових оболонок очей, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та центральної нервової системи, у ряді випадків — жовтяницею і геморагічним синдромом. Хвороба передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у водоймах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) і аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами.

Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації і погіршення прогнозу.

Фото без опису

Джерелом інфекції при лептоспірозі для людей є дикі дрібні ссавці (пацюки, миші, землерийки, їжаки тощо), у яких лептоспіроз перебігає безсимптомно, як латентна інфекція, проте збудник протягом багатьох місяців виділяється з сечею; хворі та перехворілі сільськогосподарські та домашні тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (лисиці, песці, нутрії). Гризуни виділяють збудника у зовнішнє середовище (у відкриті водоймища) переважно з сечею, що призводить до зараження домашніх сільськогосподарських тварин. Також джерелом зараження людини можуть бути не лише м’ясо заражених тварин чи молоко, а навіть немиті яблука чи інші фрукти, овочі, на які потрапили виділення гризунів.

У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до місяця, у вологому ґрунті – до трьох місяців, на зволожених харчових продуктах – декілька днів, добре переносять заморожування. Миттєво гинуть у кислому середовищі, при кип’ятінні, потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних концентрацій дезінфікуючих речовин.

Головним механізмом передачі збудника інфекції для людей є водний шлях. Люди заражаються лептоспірозом при купанні у закритих водоймищах; рибальстві, як в літню, так і в зимову пори року; при споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах; під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств та інших. Хвора людина не становить небезпеки зараження для інших людей. Пряма передача інфекції від людини до людини можлива лише у разі вродженої інфекції та при вигодовуванні дитини грудним молоком. Сприйнятливість населення висока, але найчастіше хворіють чоловіки – підлітки та дорослі.

Інкубаційний період триває 7-14 днів (можливо від 2 до 30 діб). Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати час свого захворювання) з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Хворих турбує  інтенсивний біль у м’язах, особливо в литкових, що являється  однією з діагностичних ознак. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, а й триматися на ногах. Можуть спостерігатися жовтушність склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи, зменшення кількості сечі, кашель, симптоми ураження нервової системи – головний біль, нудота, блювота. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Характерними можливими ускладненнями лептоспірозу є ураження очей, ниркова та печінкова недостатність, кровотечі, міокардит, набряк мозку, пневмонія, недостатність кровообігу.

Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків з високим ризиком смерті. Тому так важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лептоспіроз. Якщо мав місце ризик інфікування та з’явились перші ознаки захворювання, а саме – підвищення температури, симптоми інтоксикації, слід негайно звертатися по медичну допомогу!

Найчастіше спалахи лептоспірозу припадають на літньо-осінній період, переважно серпень-вересень.

Щоб уникнути захворювання на лептоспіроз потрібно дотримуватись  таких нескладних та водночас необхідних правил:

– захист житла, продуктових складів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень с/г тваринами і гризунами, знищення щурів і мишей;  

– ретельно мити продукти харчування;

– забороняється вживати м'ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин;

– для питних потреб та миття рук  використовувати воду гарантованої якості;

– вибирати перевірені для купання водойми, уникати закритих, мілководних водойм, де багато рослинності;

– не ходити босоніж у заболочених місцевостях;

– при виконанні сільськогосподарських робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворими тваринами дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати!

 

 

Шепетівське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь