Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика виробничого травматизму – це збереження життя та здоров'я працівників

Дата: 22.12.2020 17:10
Кількість переглядів: 373

             Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань були і є важливими і актуальними на будь-якому підприємстві. Гострота їх обумовлюється тим, що за кожним випадком виробничого травматизму та профзахворювання стоїть здоров'я, а іноді життя людини.

                Шепетівським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області проаналізовано стан виробничого травматизму поточного року станом на 22.12.2020року. Так протягом даного періоду до відділення надійшло 63 повідомлення про нещасні випадки на виробництві (в т. ч. 2 випадки із смертельним наслідком, 2 випадки смерті, 1 груповий випадок та 48 повідомлень про захворювання медичних працівників на гостру респіраторну хворобу викликану коронавірусом  COVID-19).

            Основними причинами нещасних випадків є організаційні, значна частка з яких – порушення трудової і виробничої дисципліни, невиконання працівниками вимог інструкцій з охорони праці, а в цьому році захворювання медичних працівників на СOVID 19.

          Травмування працівників відбувається в зв’язку з відсутністю дієвого контролю за виконанням працюючими вимог безпеки з боку посадових осіб, що свідчить про те, що роботодавці, посадові особи та фахівці служби охорони праці підприємств вживають недостатньо профілактичних заходів щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці на робочих місцях, які мали б попередити виробничий травматизм. А також, внаслідок недоліків навчання та інструктажу з питань охорони праці або організації виробництва, порушення правил експлуатації обладнання.

            Одним із чинників захворювання медичних працівників при виконанні службових обов’язків на гостру респіраторну хворобу COVID - 19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 є недостатній контроль за виконанням планів протиепідемічних заходів реагування на поширення випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої вірусом СOVID 19, а також використання не в повному обсязі засобів індивідуального захисту працівниками медичних закладів.

             Однією з головних проблем, що перешкоджає забезпеченню ефективної роботи з питань охорони праці, - є недостатнє фінансування підприємствами заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення наявного рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій. Відповідно до ст.19 Закону України «Про охорону праці» для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік (на підприємствах, що утримуються за рахунок бюджету, розмір витрат на охорону праці встановлюється у колективному договорі з урахуванням фінансових можливостей підприємства, установи, організації).

 

        

Страховий експерт з охорони праці

 Божок Н.Л.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь