Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НЕ ПОЛИШАЄ УКРАЇНУ

Дата: 30.11.2020 12:26
Кількість переглядів: 448

   В Україні з початку 2020 року виявлено 20 випадків АЧС, 16 з них в домашніх господарствах, 4 – у дикій фауні.

        Фото без опису

   Ситуація з вірусом АЧС контрольована, але ризики захворювання свиней в приватних домоволодіннях зберігаються.

         Африканська чума свиней  – високо контагіозна хвороба свиней, що характеризується гарячкою, геморагічним діатезом, значними крововиливами, високою смертністю. Економічні збитки, заподіяні захворюванням, надзвичайно великі внаслідок майже 100%-ї загибелі хворих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку та на загрозливій території, а також витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.

              Що необхідно робити в господарствах при виявленні хвороби?

        В умовах прогресуючого погіршення ситуації з АЧС в Україні будь-які аномалії в поведінці свиней чи ознаки захворювання (не кажучи про випадки загибелі), слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста. Ознаки хвороби, число вражених або загиблих тварин можуть бути надзвичайно розмаїтими в залежності від шляхів, дози зараження та інших обставин і не завжди відповідають типовому опису перебігу цього захворювання. Послідовність дій власників та подальших дій та заходів з боку держави регламентується відповідною інструкцією і розробленими для таких випадків планами дій. Про необхідні заходи, у разі обґрунтованості підозри, власника обов’язково повідомлять викликані спеціалісти. Підтвердження, або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Проби на АЧС має відібрати лише кваліфікований фахівець, з урахуванням усіх обставин інциденту. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації лише додатково її ускладнять та сприятимуть подальшому поширенню інфекції і можуть бути кваліфіковані як злочин з відповідними до його тяжкості процесуальними наслідками.

Які заходи профілактичного характеру треба проводити, щоб уникнути захворювання?

         Найважливіше, це зрозуміти та правильно оцінити суть цієї небезпеки. Особливо це стосується приватних господарств, де в силу певних обставин немає можливості належним чином облаштувати свій хлів та відсікти контакти свиней з зовнішнім світом, проводити дезінфекцію транспорту, міняти одяг та вчиняти інші профілактичні дії. Тому ризики в таких господарствах більші, ніж там, де свиней утримують на належному організаційному та технологічному рівні.

        Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин вам необхідно дотримуватись наступних правил:

 - Тримайте тварин у закритих приміщеннях і не випускайте їх на вигули. - Обов’язково повідомте про наявність у вас свиней свого дільничного лікаря ветеринарної медицини, який зробить щеплення тварині проти класичної чуми свиней.

 - Закуповуйте доброякісні корми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та місце походження корму.

- Не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки.

- Регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти комах та кліщів.

- Регулярно та комплексно боріться з мишовидними гризунами

- Зберігайте високу культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевозити живих та забитих тварин без ветдокументів.

 - Здійснюйте подвірний забій тільки з дозволу державної служби ветеринарної медицини.

 - По можливості утримуйтесь від приватних поїздок до країн та зон, в яких зареєстровано африканську чуму свиней, ні в якому разі не перевозьте з неї тварин та продукцію тваринного походження.

 - Ні в якому разі не купуйте м'ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним !!!

 

                                               Головний спеціаліст Шепетівського РУ ГУ ДПСС

                        в Хмельницькій області В.Савіцький


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь