Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ! ЛИСИ АТАКУЮТЬ!

Дата: 27.07.2020 10:18
Кількість переглядів: 532

Останнім часом жителі міста та району скаржаться на те, що до їхніх  господарств навідуються непрохані хвостаті руді гості – лиси, які душать  птицю, наносять покуси домашнім тваринам.

Фото без опису

Лисиця – один з найпоширеніших видів хутрових звірів на просторах нашої неосяжної Батьківщини, і один з головних об’єктів полювання.

Полювання  на лисицю захоплююче особливо з гончими та норними собаками. Лисиці риють нори, де живуть переважно під час виведення і догляду за молодняком та відпочивають у холодні та дощові дні. Сезон парування у лисиць починається з середини січня і триває до кінця лютого. Вагітність лисиці триває 52-56 днів у виводку від 3-6 до 12 лисенят. Вже в другій половині травня малеча починає вилазити з нір, але перші 3-4 місяці життя тримається поблизу нори і в харчуванні залежать від батьків. Живляться лисиці різноманітною тваринною і рослинною їжею, не гребуючи падлом. Цей звір, знищуючи мишоподібних гризунів, є корисним для сільського господарства, але водночас може бути шкідливим як основний (з точки зору ветеринарної служби) розповсюджувач сказу та хижак, який знищує частину поголів’я зайців та водоплавних птахів.

  Можливо Ви знаєте, що рудих лисиць   іще називають вогнівками? Полюючи на мишей, вогнівки виконують захоплюючий танок. Спочатку підстрибують, далі крутяться на одному місці, а потім б’ють лапами по землі, намагаючись вигнати гризуна з нори. Загалом же — це дуже допитливі тварини, які люблять дізнаватися щось новеньке. Саме тому їх доволі часто можна побачити неподалік від людських поселень.

Неймовірні факти про лисиць:

№1 — фермери деяких країн приручають їх, щоб ті рятували угіддя від гризунів.

№2 — лисиці бояться котів.

Цей звір, знищуючи мишоподібних гризунів, є корисним для сільського господарства, проте, якими б симпатичними Вам не здавалися лисиці, варто пам’ятати: вони є розносниками небезпечних хвороб, зокрема сказу. Якщо ви побачите лисицю, яка не боїться Вас і сміливо йде вам назустріч, – тікайте від неї, залізьте на дерево або відженіть палицею. Здорова лисиця боїться людини, а вірус сказу “вимикає” цю реакцію. Укус такої лисиці є смертельно небезпечним. Зі сказом у лисиць борються шляхом щеплень. Принаду, оброблену вакциною проти сказу, розкидають у тих місцях, де її з’їдять лисиці. Це, звісно, не вирішує проблему повністю, але зменшує небезпеку.

        Лікування сказу повинне проводитися відразу після можливого контакту з хворою твариною. Чим раніше укушена людина звернеться в клініку за лікуванням, тим краще, тому що після появи клінічних симптомів врятувати хворих вже не вдається.

 

                                                  Головний спеціаліст Шепетівського РУ ГУ ДПСС

                                                  в Хмельницькій області В.Савіцький

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь