Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО – СКАЗ !

Дата: 05.12.2019 09:00
Кількість переглядів: 825

          30.10.2019 р. о 12.00 год. громадянин звернувся в Шепетівську міську дільницю ветеринарної медицини та розповів про те, що на територію одного із об’єктів, яке розташоване на території Пліщинської сільської ради, за межами Пліщинського масиву зі сторони лісу (квартал № 12, виділу 20 ДП «Шепетівський ліспгосп»), забіг лис і почав гризти проводку, яка знаходилась ззовні одного з приміщень. Працівники охорони даного об’єкта побачивши це почали відганяти лиса. Лис накинувся на охорону, водночас з працівниками охорони, був присутній їх місцевий собака, який отримав від лиса покуси в області голови (щоки). Після чого підозрілий у захворюванні сказом лис втік в напрямку лісу.

           На місце події 30.10.2019 р. виїхали спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, які з’ясували наступне:

  • відомості про підозрілу у захворюванні тварину – лис,
  • коло контактних тварин – собака, кобель, рижої масті, безпородний, віком 1,5 роки. Даний собака не піддавався раніше щепленням проти сказу.

            Було прийнято рішення про проведення вимушеної вакцинації проти сказу даної собаки. Так проведено 3-х разове щеплення даної тварини проти сказу.

           Згідно інформації Начальника Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини дана тварина перебувала під ветеринарним наглядом на протязі 16 днів з 30.10.2019 року по 14.11.2019 року. Згідно другого акту епізоотичного обстеження тварина 13.11.2019 року відмовилась від корму, 14.11.2019 року в тварини відмічалась салівація, парези м’язів щелепи, внаслідок чого щелепа відвисала, нервові явища, які супроводжувались хиткою ходою та самовільним скороченням м’язів голови.

           15.11.2019 року господарі прийняли рішення про умертвіння тварини і собаку умертвили.. Цього ж дня на місце події виїхали спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини для відбору патологічного матеріалу і направлення його в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби.

           Результат лабораторного дослідження – протокол випробувань патологічного (біологічного) матеріалу № 005441 п.м./19 від 28 листопада 2019 року Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби – позитивний.

         Проведена вимушена дезінфекція території, де перебував собака на прив’язі та місці спалення трупа на площі 50 м².

         Причина виникнення захворювання – природне вогнище сказу, постійна циркуляція вірусу в дикій фауні.

 

         29 листопада 2019 року відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській райдержадміністрації та прийнято рішення визнати територію кварталу №12, виділу 20 ДП «Шепетівський лісгосп» на території Пліщинської сільської ради неблагополучною по захворюванню тварин на сказ і увести в дію карантинні обмеження.

           Визначено карантинну зону в таких межах:                                                             - інфікована зона – територія кварталу № 12 виділ 20 ДП «Шепетівський          ліспгосп», на території Пліщинської сільської ради;

- буферна (загрозлива) зона – територія навколо кварталу 12, виділу 20 в радіусі 3 км, включаючи квартали № 4-6, 8-15 ДП «Шепетівський ліспгосп», с. Пліщин, Пліщинський масив м. Шепетівка та затверджено заходи по оздоровленню від сказу тварин.

 

 

                                               

 Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь