Ленковецька громада
Хмельницька область, Шепетівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО – СКАЗ !

Дата: 05.12.2019 09:00
Кількість переглядів: 951

          30.10.2019 р. о 12.00 год. громадянин звернувся в Шепетівську міську дільницю ветеринарної медицини та розповів про те, що на територію одного із об’єктів, яке розташоване на території Пліщинської сільської ради, за межами Пліщинського масиву зі сторони лісу (квартал № 12, виділу 20 ДП «Шепетівський ліспгосп»), забіг лис і почав гризти проводку, яка знаходилась ззовні одного з приміщень. Працівники охорони даного об’єкта побачивши це почали відганяти лиса. Лис накинувся на охорону, водночас з працівниками охорони, був присутній їх місцевий собака, який отримав від лиса покуси в області голови (щоки). Після чого підозрілий у захворюванні сказом лис втік в напрямку лісу.

           На місце події 30.10.2019 р. виїхали спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, які з’ясували наступне:

  • відомості про підозрілу у захворюванні тварину – лис,
  • коло контактних тварин – собака, кобель, рижої масті, безпородний, віком 1,5 роки. Даний собака не піддавався раніше щепленням проти сказу.

            Було прийнято рішення про проведення вимушеної вакцинації проти сказу даної собаки. Так проведено 3-х разове щеплення даної тварини проти сказу.

           Згідно інформації Начальника Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини дана тварина перебувала під ветеринарним наглядом на протязі 16 днів з 30.10.2019 року по 14.11.2019 року. Згідно другого акту епізоотичного обстеження тварина 13.11.2019 року відмовилась від корму, 14.11.2019 року в тварини відмічалась салівація, парези м’язів щелепи, внаслідок чого щелепа відвисала, нервові явища, які супроводжувались хиткою ходою та самовільним скороченням м’язів голови.

           15.11.2019 року господарі прийняли рішення про умертвіння тварини і собаку умертвили.. Цього ж дня на місце події виїхали спеціалісти Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини для відбору патологічного матеріалу і направлення його в Хмельницьку регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби.

           Результат лабораторного дослідження – протокол випробувань патологічного (біологічного) матеріалу № 005441 п.м./19 від 28 листопада 2019 року Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби – позитивний.

         Проведена вимушена дезінфекція території, де перебував собака на прив’язі та місці спалення трупа на площі 50 м².

         Причина виникнення захворювання – природне вогнище сказу, постійна циркуляція вірусу в дикій фауні.

 

         29 листопада 2019 року відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Шепетівській райдержадміністрації та прийнято рішення визнати територію кварталу №12, виділу 20 ДП «Шепетівський лісгосп» на території Пліщинської сільської ради неблагополучною по захворюванню тварин на сказ і увести в дію карантинні обмеження.

           Визначено карантинну зону в таких межах:                                                             - інфікована зона – територія кварталу № 12 виділ 20 ДП «Шепетівський          ліспгосп», на території Пліщинської сільської ради;

- буферна (загрозлива) зона – територія навколо кварталу 12, виділу 20 в радіусі 3 км, включаючи квартали № 4-6, 8-15 ДП «Шепетівський ліспгосп», с. Пліщин, Пліщинський масив м. Шепетівка та затверджено заходи по оздоровленню від сказу тварин.

 

 

                                               

 Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь